ATB-tocht “De Groote Heide Classic” een succes

Categorie : Nieuws

Zondagmorgen op 15 december 2019 zat de organisatie ‘s morgens al nagelbijtend vroeg aan het ontbijt te luisteren naar een kletterende regenbui, alsof er zaterdag en de dagen ervoor al niet genoeg regen was gevallen. Zouden we voor het derde jaar op een rij opnieuw door de weergoden in de steek worden gelaten? Maar zie, tegen half zeven was het kraakhelder en de buienradar liet ook goede vooruitzichten zien. Eindelijk eens een relatieve meevaller, alhoewel het parcours er niet direct droger door werd. Maar goed, of er nu wel of geen deelnemers kwamen opdagen, de organisatie moest er wel klaar voor zijn. En zo was het om 7:00 uur bij de start- en finishplaats een drukte van belang om de stellages, parkeeromgeving, fietsenstalling en de inschrijving stevige op poten te zetten. En richting de rustpost was een groep trailers en “bouwvakkers” onderweg om in een uur tijd een compleet tentenkamp en gaarkeuken in elkaar te spijkeren. Want deze keer geen hotelaccommodatie om de deelnemers van spijs en drank te voorzien, maar een soort openluchtcafé met disco en al.

Leden en enkele vrijwilligsters, zorgden voor een uitgebreide dis voor de deelnemers, zodat ze met een volle tank het 2de deel van de route konden afleggen.
Mede door het goede weer, was het overigens een gezellige boel daar op de rustpost, waar we ook nog bezoek kregen van de sponsor van het tentenkamp namelijk Cyclewear.

Onze routeploegen liepen de uitgezette routes nog eens na op verdwenen pijlen of ander ongerief (er waren overigens zaterdag al vandalen aan het werk geweest). En onze verkeersregelaars liepen zich warm om op oversteekplaatsen de deelnemers een veilige overtocht te garanderen. En dan maar wachten op de deelnemers (fingers crossed). De eersten waren al om 8:15 sporen aan het trekken door diepe plassen en sompige bodem. Dat maakte het voor de volgende deelnemers wat makkelijker om de juiste lijnen te volgen. En als er enkele schapen over de dam zijn volgen er meer, is het gezegde. En zowaar bleek dat ook deze zondag het geval. Uiteindelijk zagen we zo’n 400 deelnemers de inschrijvingstafels passeren; een aantal dat we de laatste jaren niet meer hebben gehaald. Gezien de weersomstandigheden is dat groot een succes. Maar dat is niet vanzelf gegaan. Een gehele nieuwe route ontwerpen en verkennen, actief flyeren bij andere ATB-tochten, promootten via verkoopkanalen van sponsoren en actief gebruik van social media hebben waarschijnlijk de nieuwsgierigheid van het fietsvolk in de regio gewekt. In ieder geval zodanig dat zij ondanks de natte zooi ervoor hebben gekozen om de bedstee te verruilen voor een zware tocht in de modder. We waren er maar wat blij mee; de deelnemers in die zin ook, zei het dat de meesten tamelijk groggy over de finish kwamen.

En wie was er ook? Een afgevaardigde van de NTFU die als onderdeel van onze aanvraag voor het keurmerk “Extra goed Geregeld” kwam controleren of de feiten in overeenstemming waren met de beweringen in onze aanvraag. En waar het vorig jaar niet helemaal goed ging, kunnen wij nu mededelen dat wij voor het “praktijkexamen”zijn geslaagd. We hebben het keurmerk van de NTFU binnen en mogen dat volgend jaar ruimschoots uitventen via onze mediakanalen. Een pluim voor al onze leden die daarvoor hebben gezorgd en op de dag perfect hun werk hebben gedaan.


Rondje Cranendonck 2017: een glad en nat spektakel

Categorie : Nieuws

De editie 2017 van Rondje Cranendonck was er een voor de doorzetters. De regen in de  voorafgaande dagen en zondagnacht stond garant voor een zompig parcours en zo hier en daar “as-diepe” plassen. Tot overmaat van ramp daalde de temperatuur tegen de ochtend naar zo ongeveer het nulpunt. Dat leverde spekglad asfalt op en in de bossen een ijzige toplaag. Dat leverde de nodig valpartijen op; sommigen al voordat ze ook maar een meter van de tocht hadden afgelegd. Maar voor zover de organisatie dat heeft kunnen waarnemen is het bij wat schaafwonden en een enkele buil gebleven.De aanwezige EHBO hoefde nergens in actie te komen.

De ATB-werkgroep van TWC- De Zwoegers had ook nu voor de deelnemers weer een mooi parcours uitgetekend. De deelnemers konden kiezen uit drie afstanden namelijk 32 , 45 en 55 km. Ten opzichte van vorig jaar liepen deze routes in omgekeerde richting. De werkgroep had bovendien in elke afstand wijzigingen aangebracht die het parcours voor de deelnemers nog aantrekkelijker maakte. Werkzaamheden op de aanvankelijk beoogde route en de weersomstandigheden hebben er wel toe geleid dat de organisatie tot op het laatst nog routes moest aanpassen.

Ondanks het door de KNMI afgekondigde “code oranje” verschenen een kleine 400 deelnemers aan de start. Minder als het jaar ervoor, maar daar waren de omstandigheden dan ook naar. Halverwege konden de deelnemers de honger stillen met “koek en een soepie”, de bidons bijvullen en zich binnen even warmen in de zaal van Woetz Cranendonck  . Dat gold niet voor onze verkeersregelaars, die op alle drukke oversteekplaatsen ervoor zorgden dat ook de laatste deelnemers veilig en ongehinderd hun weg konden vervolgen. Connie Sinteur was op diverse delen van het parcours van de partij om dat allemaal nog eens op foto vast te leggen.

Na afloop was door de dikke laag modder de eigen fiets nauwelijks nog herkenbaar.  De afspuitplaats maakte dan ook overuren. Na een eigen wasbeurt onder de warme douches van het sportcomplex werd er nog lang nagetafeld in het café.

TWC De Zwoegers dankt alle deelnemers voor hun komst naar onze ATB-tocht. We hopen dat zij volgend jaar op 16 december 2018 in betere weersomstandigheden opnieuw voor onze ATB-tocht kiezen.

 

 

 


Geslaagde ATB-tocht 2016 “Rondje Cranendonck”

Categorie : ATB-tocht

 

Zondag 11 december was het weer zover. Onze jaarlijkse ATB-tocht “Rondje Cranendonck”stond op het programma. Onder gunstige weersomstandigheden waren op deze zondag een dikke 600 deelnemers onderweg om te genieten van de mooie omgeving of af te zien omdat de maten toevallig deze zondag gebruikten om op de snelle omloop het parcoursgemiddelde omhoog te krikken. Voor ieder wat wils dus, waarbij opviel dat de nieuwe 30 km route aanzienlijk meer deelnemers telde dan voorgaande jaren.

De nieuwe rustpost in de horecagelegenheid van Woetz horeca was een succes. Mooi gelegen op ongeveer de helft van de verschillende routes, was onze “postbezetting”  druk in de weer om de deelnemers tafels vol met calorierijk voedsel voor te schotelen waarmee ze de verloren gegane calorieën weer konden aanvullen.

Onze verkeersregelaars zorgden voor veilige oversteekplaatsen en deelnemers met pech werden geholpen door onze “parcoursbewakers”. Gelukkig hoefden deze niet of nauwelijks in actie te komen.

Evenals in voorgaande jaren konden deelnemers in diverse camera’s kijken. Maar onze vaste fotografe Connie Sinteur heeft in ieder geval voor prachtige individuele sfeerbeelden van onze tocht gezorgd. Voor alle deelnemers staat een mooi zelfportret klaar op haar website Connie Sinteur Fotografie

Ook onze voorzitter is met zijn camera door de contreien getrokken. Zijn beeldverslag tref je hier aan.

En wil nog een keer op je gemak achter je beeldscherm nagenieten van de toertocht,  dan is dit YouTube filmpje een aanrader. Met dank aan The Adventure Channel van Patrick Maas

Wij danken alle deelnemers voor hun komst naar onze ATB-tocht en hopen hen volgend jaar op 17 december 2017 opnieuw aan de inschrijftafel te mogen begroeten.


Volg ons!

Tourtochten NTFU