Vaste ATB-routes

Vaste ATB-routes Gemeente Cranendonck

TWC De Zwoegers heeft in 2002 in samenwerking met de de Gemeente Cranendonck en de SRE (nu Visit Brabant) twee ATB-routes uitgezet. Dat zijn de Cranendonckroute met een lengte van 28 kilometer en de Pan-Hugtenroute die een afstand meet van 40 kilometer. De Pan-Hugtenroute is in te korten tot 22 kilometer. TWC De Zwoegers verzorgt ook het onderhoud van deze twee ATB-routes in de Gemeente Cranendonck.

Startplaats

kasteel-cranendonckBeide routes starten bij kasteel Cranendonck, Cranendonck 1, 6027 RK in Soerendonk. De coördinaten van deze startplaats zijn: N 51.20.494 / E 5.39.9270.

 Parcours

De Pan-Hugtenroute gaat via het Laar richting Hugterbos (trimbos) langs het Grenskerk Monument naar de Pan, om vandaar weer richting Soerendonk te rijden. Na enkele singletracks bij de camping (Camping Slot Cranendonck; tevens koffiepunt bij Wapen van Cranendonck) keer je weer terug naar het startpunt.

De Cranendonckroute voert u via Gastel en Buulderberg naar de Leenderheide. Na het Goor volgen de bossen in de omgeving van de camping om via een labyrint van singletracks uiteindelijk weer te eindigen bij het startpunt: het kasteel Cranendonck.

Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Zwarte markeringen geven verkortingen en verbindingen aan.

Het MTB-routenetwerk is met zorg uitgezet. Toch kunnen er door werkzaamheden of vandalisme bordjes kapot gaan of verdwijnen. Er kunnen fouten op de routekaarten staan of  de begaanbaarheid van de route laat te wensen over. Help ons om de routes goed te onderhouden door je tip of klacht door te geven aan info@dezwoegers.nl of via Meldpunt-pagina van Visit Brabant.

Omgeving

De Gemeente Cranendonck ligt in het natuurgebied De Kempen. In dit relatief kleine gebied is de natuur enorm gevarieerd: bossen, vennen en uitgestrekte heidegebieden in het zuiden, overgaand in het coulissen landschap met de traag wuivende hoge populieren in de noordelijke Kempen. Een uniek landschap waarin bospartijen en zandverstuivingen afgewisseld worden door groene weilanden en schilderachtige beekdalen.

U doorkruist de bos- en natuurgebieden Hoenderbos, de Pan en Huygten, de Vloeten, het Goor, Cranendoncksbos, de Berg en Buulder- en Weerter Bergen met z’n prachtige zandduinen en verstuivingen. Op diverse plaatsen afgewisseld met prachtige heidevelden.

Gebruikers van de vaste routes: heb respect voor natuur en milieu en deponeer afval (ook bananenschillen) in  afvalbakken of neem het afval mee terug naar huis.

Combinaties met andere vaste routes in de regio

De Pan-Hugtenroute sluit in oostelijke richting aan op de Somerense Heideroute. Deze route is 25km lang (in te korten tot 13 kilometer) en die sluit weer aan op de Lieropse Heide route van 25 kilometer (in te korten tot 11 kilometer).

Via de Cranendonckroute hebt u aansluiting op de MTB route van Weert. Dat is een route van 58 km, opgebouwd uit 2 lussen. De noordelijke lus voert je door de bossen van de Weerter- en Budelerbergen; de zuidelijke lus onder andere door de Laurabossen, het Wijffelterbroek en de Tungelerwallen.

De Cranendonckroute is ook verbonden met het mountainbikenetwerk van Belgisch Noord-Limburg. Dit telt 270 kilometer routes in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt, Overpelt en Peer. De Cranendonckroute sluit aan op de route “Hamont-Achel Het Mulke”. Deze route kent verbindingen met de routes rond Bocholt, Lommel et cetera. Er zijn ook startplaatsen in elk van de voornoemde zeven steden en gemeenten.

Tot slot kunt u de Cranendonckroute uitbreiden in westelijke richting, namelijk naar de vaste ATB-route van Valkenswaard (37 kilometer).

Al met al genoeg opties om de omgeving te verkennen en de lengte van routes te variëren.

GPS-tracks

Van alle routes zijn GPS-tracks beschikbaar en zijn via deze links te downloaden.

Cranendonck en Pan-Hugten route

MTB-route weert

ATB-route Valkenswaard

Somerse Heideroute

Lieropse Heideroute

Hamont-Achel Het Mulke

Overige routes Belgisch Noord-Limburg


Volg ons!

Tourtochten NTFU